Százmillió forinttal igényelték túl a halgazdálkodók számára kiírt 3,1 milliárd forintos krízistámogatási keretet az ágazati szereplők – derül ki az Agrárminisztérium közleményéből. Az akvakultúra-termelés inputanyagainak piacán 2022-ben olyan rendkívüli változások történtek, amelyek hátrányosan érintik a magyar gazdálkodókat. A takarmány, az energia (beleértve a villamos energiát és a fosszilis energiahordozókat), az egyéb anyagok, valamint a szolgáltatások árai olyan mértékben emelkedtek, amelyek veszélyeztetik a termelés gazdasági fenntarthatóságát. Az akvakultúra-termelés költségszerkezetében az egyes tételek közül a takarmány képviseli a legnagyobb súlyt, amely 30-60 százalékot jelent a termelési rendszertől és a technológiától függően – indokolta a támogatást az agrártárca.

 

20221216 Szombathely Élő hal  Balassa Péter újpenti tógazda  halkereskedő Fotó: Unger Tamás UT  Vas Népe  VN
Tavaly jelentős többletköltségeik voltak a halászoknak.
Fotó: Unger Tamás /  Vas Népe

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap pénzügyi segítséget nyújthat a halászati és akvakultúra-ágazat szereplőinek az elmaradt bevételükért és azokért a többletköltségekért, amelyek a háború okozta piaci zavar miatt és annak a halászati és akvakultúra-termékek ellátási láncára gyakorolt hatásai következtében merülnek fel. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Irányító Hatósága a Krízishelyzetre szóló támogatás című felhívása keretében tette elérhetővé a magyar piaci szereplők számára ezt a lehetőséget, amelyben

a tógazdasági haltermelés esetében maximum 101 237 forint/hektár, az intenzív üzemi haltermelés esetében maximum 138 ezer forint/tonna támogatást igényelhettek a halgazdálkodók. 

A támogatási kérelmek benyújtására 2023. július 23. és 2023. augusztus 31. között volt lehetőség.

Aszály mindenütt: negyvenszázaléknyi víz hiányzik a halastavakból

Már tavaly is károkat okozott az aszály a tógazdaságokban, az idei szárazság pedig újra rávilágított az elmaradt fejlesztések pótlásának szükségességére. Az ágazati szereplők szeretnék elérni, hogy a Vidékfejlesztési program forrásai is nyíljanak meg számukra.